Dodatkowy ruch wycieraczek w OII - można wyłączyć ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jabar1975
    RS
    • 2006
    • 3331

Zamieszczone przez greszczyn
    Pomykam dziś serwisowa Fabią 1,2 HTP i również w tym "bolidzie " wycieraczki wykonują dodatkowy ruch . Prawdopodobnie , to dokładne wycieranie szyby , występuje we wszystkich VAG -ach .
    Ford tez to u siebie stosuje (od czasu focusa po liftingu)
    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• harnas75
      Ambiente
      • 2006
      • 102

Ale macie problem W moim poprzednim samochodzie marki VW wycieraczka szurała po suchej szybie zanim pojawił się płyn (bodajże 1 cykl). Chyba wszystkie VW tak mają o ile mnie pamięć nie myli.

To jest dopiero wq.... Po roku pełno rys na szybie. Wynalazek, że ho ho. Do tej pory nie wiem dlaczego tak jest. W Octaviach jest przynajmniej opóźnienie.

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez Jabar1975
        Zamieszczone przez greszczyn
        Pomykam dziś serwisowa Fabią 1,2 HTP i również w tym "bolidzie " wycieraczki wykonują dodatkowy ruch . Prawdopodobnie , to dokładne wycieranie szyby , występuje we wszystkich VAG -ach .
        Ford tez to u siebie stosuje (od czasu focusa po liftingu)
        fiat tez, przynajmniej w stilo tak jest

a problem rzeczywiscie jest dziwny
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• tomekjmopl
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1187
          • Opel
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Michalux ma rację - mnie też to wkurza na maxa - macherzy w ASO odpowiedzieli oczywiście - "nie da się..." :evil:

Komentarz

• Michalux
            Classic
            • 2006
            • 16

tomekjmopl - W koncu ktos ma te same odczucia co ja bo juz zaczynałem się o sibie martwić hehe :szeroki_usmiech
            W środe jade na przegląd po 15kkm to tez się podpytam. Jak znam zycie to wszystko sie da, tylko nie zawsze sie wie lub nie zawsze sie chce.

A co do wylaczania swiatel zeby spryski sie nie wlaczyly to podczas jazdy rozwiazanie raczej ryzykowne. A nie mozna qrcze bylo zrobic osobnego włącznika do spryskół swiateł :?: Ehhh te automaty wszechobecne. Ostatnio podobno Gates pokazał Windowsa w wersji do samochodu. TO sie dopiero zaczną jaja jak takie cuda zaczną montować :diabelski_usmiech
            Blue screen podczas jazdy i reinstalacja obowiązkowa co przegląd

[ Dodano: Czw 17 Maj, 07 09:49 ]
            Po kilku testach mam dla chętnych potencjalne rozwiązanie. Z tego co zauważyłem, podczas ostatniego (tego wolniejszego) ruchu wycieraczek należy nacisnąć manetkę wycieraczek (tak jakbyśmy chcieli wykonać pojedyncze przetarcie). Wtedy w większości przypadków dodatkowy ruch (po krótkiej przerwie) już się nie pojawia, a oczywiście na wykonany przez nas manewr wycieraczki nie reagują już następnym ruchem
            Z tego co testowałem nie zawsze to działa - prawdopodobnie trzeba wyczuć dokładnie jeden moment podczas ostatniego ruchu wycieraczek - ale zawsze coś, jak przynajmniej czasami chwyci :szeroki_usmiech

Pozdrówka
            RS Rulez !

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
              Instrukcja podaje, że dodatkowe machnięcie ( po 5 sek ) występuje powyżej 120 km/h, jest też jeszcze drugi myk powyżej 120 km/h wycieraczki ruszają równo ze spryskiwaczem ( żeby nie jechać z zapryskaną szybą ), a poniżej tej prędkości po ok. 1 sek spryskiwania ( żeby nie ścierać na sucho ). Według mnie to bardzo dobry patent
              Robiłem teraz dość długą trasę z prędkościami 140-150km i przy temperaturze -8 do -10°C i 4 ruchy wycieraczek w tych warunkach to za dużo. Mocno mnie to wkurzało ponieważ spryskanie szyby i trzy ruchy wyczyściły szybę a czwarty zasyfił odparowanym częściowo płynem do szyb. Także zdecydowanie chcę to zmienić. Czy już ktoś się tą opcją bawił i może podzielić się wiedzą jak to zrobić?
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

Przed FL wchodzimy w długie kodowanie modułu 09, ale w tak zwany sub-moduł (Wisher). Z kodowania które tam znajdziemy odejmujemy od aktualnej wartości liczbę 2048.

Żródło:
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• beaviso
                  Elegance
                  • 2010
                  • 767
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Hmmm, u mnie w Ambiente 2008 (bez czujnika deszczu) nie stwierdziłem występowania dodatkowego cyklu wycieraczek po użyciu spryskiwacza. Testowałem przy różnych prędkościach do ok. 100 km/h. Machnie 3-4 razy pod rząd i to wszystko. Po 5 sekundach ani drgnie. Oprócz dezaktywacji "komfort Blinkera" nic nie było grzebane.
                  Najgorsze, że byłem przekonany, że to dodatkowe machnięcie u mnie występuje. Dziś sprawdziłem - nie ma. I teraz nie wiem, czy kiedyś było ale jakimś cudem to wyłączyłem, czy może myli mi się Octavia z Vectrą żony, którą rzadko jeżdżę, i która ma taki dodatkowy cykl. Tak czy siak - moja Ambiente nie smaruje szyby bez mojej woli

M.
                  666 4U

Komentarz

Pracuję...